Čemu zapravo služi tonik?!


Tonik je jako važan dio njege kože lica


Da li ste se ikada zapitali čemu zapravo služi tonik za lice? Mnoge žene ga smatraju nevažnim korakom  u pripremi kože za njegu i često ga preskaču u svojim svakodnevnim ritualima. Otkrit ću vam nekoliko činjenica o ovom čestom zanemarivanom, ali veoma bitnom sastojku pravilne njege lica...



Tonik za lice je vodena otopina koja se nanosi na lice iz više razloga:

  • vlaži kožu, omekšava i sprječava njeno isušivanje, posebno u suhim, zimskim i vrućim, ljetnim mjesecima, te zbog grijanja i klimatizacije u zatvorenim prostorima
  • uklanja vodeni kamenac koji ostaje na licu nakon umivanja, te vraća prirodnu kiselost koži. Ovo je jako bitno obzirom da vodeni kamenac isušuje kožu.
  • uklanja ostatke mlijeka za čišćenje
  • djeluje anibakterijski i protuupalno na kožu sklonu iritacijama, upalama i alergijama
  • predstavlja vlažnu podlogu koja se nanosi prije primjene krema, seruma i osralih preparata za hidrataciju kože




Važno!!!

Tonik za lice ne služi za odstranjivanje šminke i nečistoća sa lica. Tu funkciju prvenstveno imaju gelovi i pjene za umivanje, mlijeka te miceralne vodice za čišćenje lica.




Kako nanijeti tonik na lice?!

Kao jedan od koraka u pripremi kože lica na odgovarajuću njegu - nakon gela ili pjene za umivanje, ili za uklanjanje ostatka mlijeka za čišćenje - tonik se nanosi vatom ili blaznicama.


Kada želimo samo osvježiti kožu, nanosi se sprejanjem na kožu, nakon čega se ostavi da se osuši bez utrljavanja ili brisanja. U tome leži tajna i termalnih voda koje se nanose na lice zbog smanjenja iritacije.


Koji vi tonik za lice koristite?


Kao što sam već rekla u prvom postu, ja koristim tonik od ružine vodice koja umiruje i omekšava kožu. Koji vi tonik za lice koristite i da li ste zadovoljni istim?! 

Primjedbe