Da li voda zaista može da učini kožu blistavom?!


Vjerujem da ste do sada mnogo puta čuli da ako pijete dovoljno vode, vaša koža će izgledati blistavo. Da li je tako?!

Da, dobro ste čuli! Hidratacija je jako bitna za kožu. Našu kožu čini 64% vode. Postoji mnogo istraživanja o njenom značaju i uticaju na kožu.

Dva litra vode dnevno mijenja gustinu i debljinu kože, dok 500 ml vode povećava dotok krvi do kože za jedno 2 čaše.

Bez dovoljne količine vode koža će izgledati tamnije, a pore i bore će biti izraženije.

Kako voda čini našu kožu ljepšom?

Da bi koža zadržala potrebnu količinu kolagena, potrebna joj je voda. Takođe, kada je koža elastična, nahranjena i hidrirana, manje su šanse da puca uslijed spoljašnih uticaja, što može izazvati crvenilo i iritacije.


Male promjene u ishrani mogu da izazovu promjene ulja i sebuma koji proizvodi koža. Isti efekat ima i hidratacija. Kada se promjeni tip ulja može doći do promjena na koži kao što je crvenilo i bubuljice kao posljedica zapušenih pora. 

Ako posmatrate kožu pod mikroskopom vidjet ćete da su bore i male pukotine u koži i dalje tu, ali voda ih može trenutno zamaskirati. Ako ne biste pili dovoljno vode vaša koža bi tek tada izgledala umorno i oštećenja bi bila vidljivija.

Svaki dan treba piti između 8 i 10 velikih čaša vode, ali ih ravnomjerno rasporediti tokom dana. Naravno, to što hidrirate kožu iznutra ne znači da ne treba da brinete o njoj i spolja. O tome pišemo u svim ostalim postovima. :)

Primjedbe