Kojim redoslijedom koristiti proizvode za njegu lica?!


Mlijeko/losion za lice, piling, maska, tonik, tretman za akne, hidrantna krema, ulje, balzam za usne




Svakodnevno čistimo lice, bilo to obično umivanje ili korištenje raznih proizvoda za njegu lica. Često ih nanosimo pogrešnim redoslijedom, pa se nakon određenog perioda pitamo u čemu smo pogriješili. 

Jako je bitno kojim redoslijedom koristimo proizvode za njegu lica. Svaki od njih ima svoju namjenu, i svaki od njih je vezan jedan uz drugog. 


1. Mlijeko/ losion za lice



Skinete šminku sa lica vodom i sapunom i mislite da sva šminka uklonjena? Varate se! Nakon umivanja, stavite na blaznicu malo losiona ili mlijeka za lice, te lagano utrljajte na lice tako da očistite sve preostale ostatke šminke. Pogledajte blaznicu. Više nije bijela, jer mlijeko za lice je skinulo sve što voda nije! Lice će vam biti čisto i mekano.



2. Piling za lice


Moja preporuka je da prije nanošenja pilinga, otvorite pore pomoću pare. U šerpicu  napravite čaj od npr. kamilice, primaknete se tako da vam para ide na lice, te  pokrijete se preko glave peškirom kako bi sva para otišla baš u lice. Nakon 10 minuta ste spremni za nanošenje pilinga. Piling jako utrljati, ostaviti na licu jedno 10 minuta te potom isprati mlakom vodom.



3. Maska za lice



Postoje 3 vrste maski za lice:
1. Pročišćavajuće maske (skore se na licu poput betona, skidaju se umivanjem vodom)
2. Kremaste maske (djuluju na licu poput kreme ili gela, te se skidaju umivanjem vodom)
3. Peel-off maske (skore se na licu poput kožice, gule se sa lica)

Pročišćavajuće maske namjenjene su upravo za čišćenje lica, kremaste maske za hidrataciju, te peel-off maske za revitalizaciju.

Odabranu masku nanesite na lice u tankom sloju. Nakon 20 minuta je uklonite na odgovarajući način.




4. Tonik za lice


Tonik je jako važan dio njege kože. Nakapajte nekoliko kapljica na blaznicu, te očistite lice sa istom. Tonik će ukloniti vodeni kamenac koji ostaje na licu nakon umivanja, te će koži dati vlažnost, mekoću... Više o toniku za lice možete pročitati ovdje.




5. Tretman za akne



Naravno, nećete koristiti tretman za akne ako ih nemate. Za one kojima se ponekad pojavi pokoja akna, preporučujem ovaj Instant Gel za akne iz Avon Clearskin kolekcije. Nanesete tanak sloj na probematično područje,  i trebalo bi mnogo brže da aknice nestanu!





6. Hidratantna krema




Hidratantna krema je važna za sve tipove kože. Dok suha koža traži formulu koja će nadoknaditi nedostatak vode u njoj i vratiti joj blistavost, mejšoviti i masniji tipovi kože zahtjevaju proizvod za hidrataciju koji nije na bazi ulja. Također, osobe sa osjetljivom kožom trebaju izbjegavati sastojke koji su parfimirani i koji će dodatno nadražiti lice. Zato, kada kupujete hidratantnu kremu, obratite pažnju na natpise na pakovanju i prilagodite izbor svom tipu kože.



7. Ulje za lice



Ukoliko imate masnu kožu, ne preporučujem Vam upotrebu ulja za lice. Međutim, ako imate suhu kožu, ulje za lice je idealno za Vas. Kapljicu ili dvije ulja utrljajte na lice, ili ga čak nanesite zajedno sa hidratantnom kremom. 





8. Balzam za usne



I konačno, nanesite svoj omiljeni balzam na usne i uživajte u mekoći i blistavosti svog lica i Vaše prirodne ljepote!

Primjedbe

Objavi komentar